Hvor kommer merinould fra?

Oprettet d.

Hvor kommer merinould fra?

Merinould kommer oprindelig fra Spanien, hvor det stammer helt tilbage fra middelalderen fra nogle helt specifikke får. De er helt tilbage derfra blevet opdrættet for deres fine uld, som er behagelig og meget fint. Der er en række forskellige racer af merinofåret, og der kan derfor være stor forskel på hvor fine uldfibre, de producerer. I dag findes merinofårene primært i New Zealand og Australien, hvor de har det rigtige klima til at producere det fine uld, som de nu engang producerer. Merinould er en uldtype, som er tyndere og blødere end almindelig uld. Den gennemsnitlige fibertykkelse ligger på ca. 2mm. Merinould er derudover temperaturregulerende, samt det absorberer sved uden det kommer til at lugte. Ulden er derfor ideelt at anvende til undertøj, da det kan holde på varmen, er blødt og ikke lugter når du sveder. 

Hvilke egenskaber har merinould?

Merinould har mange forskellige egenskaber, som er med til at gøre det til en af de mest populære former af uld. Dens evne til at absorbere op til 35% af dens vægt i vand, uden at det kommer til at føles tungere, gør det ideelt at bære nær vand. Grundet den krøllede struktur, som merinoulden har, er det med til at skabe en isolerende bufferzone mellem dig og kulden, så du altid kan holde dig varm når vi kommer til de koldere måneder. Derudover er uld et miljøvenligt produkt, da det er naturligt og kommer fra merinofårene. 

En stor fordel ved merinould er, at det kan holde sig fri for lugt af sved - selv efter flere dage. Det er derfor et perfekt stykke tøj, når du skal på vandretur i flere dage. Hvis du ikke ønsker at pakke for tungt, kan du blot pakke tøj af merinould, da det ikke kommer til at lugte efter nogle dages brug. 

Det er vigtigt at vedligeholde din uld, så egenskaberne ikke bliver forringet. Hvis ulden trænger til at blive opfrisket, kan du med fordel hænge det udenfor, så det kan få lidt luft, så det igen er klar til brug. Hvis det skal vaskes, er det meget vigtigt, at ulden bliver vasket på et bestemt uldprogram. Uldprogrammet skal kombineres med et særligt vaskemiddel for uld, så det kan blive ved med at holde sin karakteristiske blødhed. Det er vigtigt så vidt muligt undgå at tørretumble dit uldtøj, da det bliver meget mindre hvis det sker. Medmindre du ønsker at give det væk til en som er et par størrelser mindre end dig selv, så skal du for alt i verden undgå at putte dit uldtøj i tørretumbleren. 

Hvorfor er uld blevet så populært?

Uld er et fantastisk materiale. Det er varmt og blødt, og har derudover en masse egenskaber, som kommer friluftsmennesket til gode. Når man går ude i naturen, behøver du ikke andet en blot en uldtrøje, for at holde dig varm. Særligt merinould er populært blandt friluftsmennesker, da det har denne naturlige egenskab til at holde dig varm. Det bliver både brugt som trøjer og jakker, men man ser det også blive brugt til sokker, fordi det altid kan holde på varmen. Derudover er uldet uden lugt, da sved og fugt fra kroppen bliver optaget i kernen af ulden, og dermed er ikke er tilgængelige for bakterierne. 


Det bliver også mere og mere populært at have i klædeskabet, og det er en type tøj, som man ofte ser, der bliver brugt som hverdagstøj. Man ser efterhånden mange forskellige typer af uld i klædeskabet, og det kan altid bruges, grundet dens naturlige temperaturregulerende egenskaber. Absorberingen af fugt, når det er varmt, er med til at køle dig ned, når det er varmt, og når det er lidt køligere udenfor, så genererer ulden varme i stedet. Der er altså mange fordele ved at anvende merinould fremfor normal uld. Det er perfekt at anvende til undertøj, og det er underordnet om du skal på vandretur om sommeren eller du skal på skiferie om vinteren, merinould kan anvendes til det hele.  


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar