Hvorfor kradser uld?
Uld er fårets hår. Og ligesom dit eget hår kan det gå i stykker og spalte. Jo mere slidt og spaltet det er, jo mere sprækker ulden. Det er en af grundene til, at lammeuld typisk knækker mindre end uld fra voksne får. Men det er ikke hele forklaringen. Hvis du har strikket med garn fra forskellige dyretyper, har du sikkert også bemærket, at ikke al uld kradser lige meget. Merinould er f.eks. meget blødere end andre uldtyper, hvilket gør det mindre tilbøjeligt til at kradse din hud. Så hvis du leder efter en uld, der ikke kradser eller irriterer din hud, skal du vælge en blødere løsning som merinould. Ellers skal du bare sørge for at vælge en uld, der er i god stand og ikke for slidt. På den måde kan du undgå ubehagelige uldridser. Det er nemlig de spaltede spidser og slidte ender i fårets pels, der får ulden til at kradse. Og det er af netop denne grund, at ulden fra lam typisk kradser mindre end ulden fra voksne får - det er simpelthen så nydt og fint, at det endnu ikke er slidt op.
Det hele handler om dyrets race og genetik
Det er dog ikke den eneste grund til, at uld kan kradse. Der findes også en række andre faktorer, der kan være medvirkende på, om uld kradser eller ej. Det er nemlig sådan, at det specifikke fårs DNA også er med til at bestemme, hvorvidt dens uld kradser eller ej. For ligesom en grankogle er lukket i nogle årstider og åben og strittende i andre, så er der nogle fårs uld, der kradser mere end andre – det kommer simpelthen ned til race og genetik. Men i princippet kan det også være ligegyldigt, hvorfor uld kradser. Har du fået købt en uldtrøje af uld, der kradser, er det vigtigste at finde ud af, hvordan du løser problemet, så du kan komme til at nyde din nye trøje. Her er der flere ting, du kan gøre, for at imødekomme kradsende uld.
Hvad kan jeg selv gøre mod kradsende uld?
Er du således interesseret i at vide, hvordan du kan komme kradsende uld til livs? Så læs blot videre. Du kan nemlig:
1. Vaske din uld korrekt
2. Lægge dit uldtøj i fryseren
3. Bruge en gammel t-shirt som for
Det er nemlig sådan, at maskinvask, altså vask i vaskemaskinen, kan få din uldtrøje til at kradse endnu mere, end den gør i forvejen. Maskinvask slider nemlig på uldens fibre, så det kommer til at kradse mere. Ønsker du at vaske din trøje, måske fordi den er kommet til at lugte lidt dårligt, er det bedre, at du skyller den igennem med din shampoo og balsam. Produkterne har samme effekt på ulden, som de har på dit hår – de renser, blødgør og beskytter.
Når du lægger din trøje i fryseren, vil de skæl, der dækker uldfibrene i trøjen, blive mere porøse. Det betyder, at trøjen efter en nat i fryseren vil blive mere behagelig at have på. Du kan med fordel give trøjen en tur med en tæppebanker efterfølgende, og du vil se, at skællene vil falde af trøjen.
Sidst, men ikke mindst, kan du finde en gammel t-shirt ferm og bruge den som for, hvis ingen af overstående tips virker. Du skal blot klippe den i stykker og sy den fast på vrangen af halsåbningen og håndleddene, og de steder på kroppen, der er mest sart, vil helt naturligt blive mere beskyttet mod den kradsende uld.
Uldhuset står altid klar til at hjælpe
Hos Uldhuset tilbyder vi udelukkende uldprodukter af allerhøjeste kvalitet, og derfor kan du også regne med, at vores trøjer og sokker altid er behagelige at have på. Skulle du dog opleve, at nogle af vores produkter kradser, kan du med fordel afprøve nogle af ovenstående tips. Du er dog også mere end velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker at høre mere om, hvad du kan gøre mod uld, der kradser.
Svar
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.